Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?

Mijn ( Nieuwe ) Badkamerventilator werkt niet

Write By: arsin Created Date: 2015-09-17 Hits: 9420

.

U heeft een nieuwe badkamerventilator gekocht. U sluit de ventilator aan en ziet dat de ventilator niet werkt.  Hieronder staan de mogelijke oorzaken die u kunt nalopen.

Een badkamer ventilator met een vochtsensor en/of timer functie dient altijd aangesloten te worden met 3 kabels. Probeert u bijvoorbeeld een inbouwventilator met vochtsensor aan te sluiten met 2 draden dan zal de ventilator of alleen maar reageren op het aan en uit schakelaar of alleen maar reageren op het vochtigheid in het te ventileren ruimte. De laatste mogelijkheid zal een oorzaak kunnen zijn omdat de ventilator niet reageert op het lichtschakelaar en omdat het waarschijnlijk nog niet vochtig genoeg is in het te ventileren ruimte om de ventilator te starten.

De bedrading van de badkamerventilator zelf kan verwarrend overkomen. U dient nooit te kijken naar de bedrading van de ventilator zelf. De bedrading hoort aangesloten te worden volgens de codering die vlak voor het kroonsteentje staat beschreven op een sticker. De N (nuldraad-blauw), L (fasedraad-bruin) en de SL (schakeldraad-zwart). Het kan dus voorkomen dat de blauwe draad die u volgens de schema heeft aangesloten op het kroonsteentje verder loopt met een zwarte draad naar de ventilator.

Het komt wel eens voor dat de bedradingen niet correct zijn gelegd door de vorige huurder / eigenaar. Het komt in praktijk voor dat mensen wel eens een kabel doortrekken met een willekeurig (kleur) installatiedraad. Dit kunt u makkelijk controleren met een spanningsmeter. Het bedrading klopt wanneer er geen spanning zit op de N en continu spanning zit op de L. De schakeldraad moet zowel getest worden met het licht aan als bij het licht uit. Wanneer het licht aanstaat hoort er spanning op te zitten en wanneer het licht uit staat geen spanning.

https://badkamerventilators.nl

Tags: